I enkelte situasjoner kan et forbrukslån være en ekstremt god løsning, mens det andre ganger vil være bedre å spare opp penger. Det er naturligvis vanskelig for oss å svare på om du behøver et lån, men vi skal se nærmere på et par konkret eksempler der man kan velge å låne eller å spare.
Når låner du – og når sparer du?
Huskeregelen er enkel – et forbrukslån kan være en grei løsning dersom det er akutt. Eksempler på dette er dersom husdyret skulle bli syk og trenge dyr behandling, bilen som man er avhengig av går plutselig kaputt eller at taket har begynt å lekke. Da vil man være avhengig av rask handling, og kan være nødt til å ty til et forbrukslån – koste hva det koste vil.
I motsatt ende av behov for lån finner vi innkjøp av hverdagslige ting. Sofaer, flatskjermer, ferier og så videre bør spares til. Rett og slett fordi forbrukslån generelt er dyre, og man blir nødt til å betale alt for mye ekstra.
Lånetrender man bør unngå
Mange unge ønsker seg raskt inn på boligmarkedet etter endt studie, men har ikke klart å spare opp den nødvendige egenkapitalen. Derfor har det blitt populært å bruke et forbrukslån som egenkapital, men det er sjeldent noen god idé. Selv om du skulle få råd til det, så blir det som å kjøpe bil med samme lånetype – du sløser med pengene dine.