Sentralbanken har igjen satt ned styringsrenta. Dette har en del forskjellige effekter og det påvirker også hvordan man bør se på forbrukslån. En av de store virkningene av en slik pengepolitikk, er at det skaper en lav kronekurs. Siden spottprisen på olje fortsatt er såpass lav i 2016, er det nødvendig å kompensere for disse tapte inntektene. Med en lav kronekurs blir det billigere for andre å kjøpe norske varer. Samtidig blir det dyrere for nordmenn å kjøpe inn varer fra utlandet.
Hvorfor blir forbrukslån billigere?
Forbrukslån blir billigere, eller mer anvendelige, på grunn av dette, men også på grunn av at denne politikken også har skapt en inflasjon. Den norske krona har nemlig tapt en del verdi på grunn av denne politikken. Samtidig øker da også prisen på alle varer. Når prisen på importvarer stiger, må nemlig andre varer også øke i pris, fordi de som lager dem, må betale folk som fortsatt vil kjøpe importvarer.
Gamle forbrukslån er derfor alt blitt billigere
Gamle forbrukslån, som jo er bokført i kroner, er blitt billigere da krona tapte verdi. Nå gjelder det å vente, og se om den lave styringsrenta også forplanter seg i en lavere utlånsrenter. Siden den norske krona er blitt billigere på så mange vis, og fordi det ser ut som om inflasjon nå vil skyte fart, er det godt mulig at et forbrukslån er langt billigere enn hva det ser ut som på papiret. Fortsetter prisstigningen, kombinert med en lav, eller negativ styringsrente, så vil det kanskje lønne seg å ta opp et lån for å kjøpe ting i 2016, som man så betaler med en devaluert krone i 2017.
Les også: Slik bestemmes renten på forbrukslån.