Ordet rente er et kjent ord for de aller fleste. Tar du opp et forbrukslån sjekker du denne nøye, og vil ha den lavest mulig. Rentebegrepet benyttes i mange lånesammenhenger, men hvordan bestemmes den? Hvem bestemmer renten? Når forskjellige lån har forskjellig rente, hvordan kan det skje?
Rentebegrepet
Renter er enkelt sagt; det du betaler ekstra når du tar opp et lån (for eksempel forbrukslån) eller ved annen type kreditt. Samtidig betyr ordet de kronene du kan få ekstra, for eksempel ved et bankinnskudd. Rett og slett det lille ekstra, som enten forsvinner ut av konto eller kommer inn på konto. Renter er alltid en viss prosentsats av den summen det er snakk om. Denne prosentsatsen er varierende, avhengig av hva man snakker om. I forhold til lån vil man også se at det er store variasjoner mellom renter på sikrede lån (som et boliglån) og usikrede lån (forbrukslån). Rentenivåene gjenspeiler dermed også hvilken risiko banken tar ved utlån. Et usikret lån er en større risiko for banken, og dermed må man betale mer i renter.
Hvem bestemmer renten på et forbrukslån
Det er mange faktorer som spiller inn på et forbrukslån, og rentenivået man får. Det er alt fra styringsrenten fra Norges Bank, til hvilken fortjeneste banken vil ha. La oss si dette veldig enkelt; en bank låner penger fra Norges Bank. Banken betaler renter for dette lånet. Deretter låner banken ut penger til deg over en viss periode. Den renten du da får skal dekke renten din bank betaler til Norges Bank, utgifter banken har i forhold til tjenesten, bankens fortjeneste, og til slutt den kalkulerte risikoen for at du ikke betaler tilbake. Hvordan banker ser på disse faktorene varierer, og dermed også rentebetingelsene.