Det er mange årsaker til at man tar opp et forbrukslån en eller annen gang i livet. Kanskje har man hatt uventede utgifter, slik som en verkstedsregning som ble overraskende stor, eller man har villet unne seg noe ekstra til huset eller på ferie. Det trenger ikke være feil å ta opp lån når man vet at man kan nedbetale det, men noen ganger ender man opp med å betale alt for høye renter og avdrag til banken, slik at nedbetalingstiden virker unødvendig lang. Da kan det være godt å vite at det finnes noen gode tips på veien.
Gode tips for raskere nedbetaling
Ønsker du å betale ned lånet ditt raskere enn det banken har lagt opp til, står du selvfølgelig fritt til å betale inn så mye som du ønsker hver eneste måned. Når du betaler ned på et forbrukslån, legger banken på månedlige gebyrer og renter på lånet og en viss prosent av lånet som de forventes innbetalt. Dette er minstebeløpet du kan betale inn, og om du kun betaler dette, vil det ofte ta flere år før du har betalt ned lånet, og i mellomtiden har banken tjent gode penger på deg.
Ser du at du får inn ekstra penger, som for eksempel skattepenger, feriepenger eller bonuser, vil det derfor lønne seg å betale det du har til overs inn på ditt lån. Dermed reduserer du nedbetalingstiden betraktelig, og lånet ditt blir billigere.
Søk om nytt forbrukslån
Hvis det er lenge siden du tok opp lånet kan det hende du kvalifiserer til lavere renter. Renten beregnes på grunnlag av din betalingshistorikk og betalingsevne når du søker om forbrukslån, og her kan mye forandre seg over tid. Lånet er sannsynligvis også blitt mindre, og du kan dermed søke på nytt til banken for å få en ny vurdering. Dette kan resultere i lavere lånerente.
Det kan også lønne seg å se om andre banker tilbyr lavere rente enn det du betaler i dag. Det er fritt frem for deg å refinansiere et lån inn i et annet om du får bedre betingelser. OPP Finans er et godt eksempel på en bank som gir lave renter også på høye lån.